maandag 27 juni 2016

In mei legt elke vogel een ei, in juni leggen de draakjes er twintig....

Morticia en Takira wonen al een tijdje bij elkaar. En dat de liefde groot is bewijzen ze elke dag door vreedzaam samen te leven (het blijven uiteraard reptielen, niet voor niets als koudbloedig bestempeld).
Er kwamen al een paar keer wat eitjes van, maar ze waren tot nog toe nooit bevrucht.
Tot een paar dagen geleden. Het hele terrarium had ze vol gelegd.
Het leek wel of er een overijverige paashaas aan het werk was geweest!
De eitjes hebben we in de broedkast gelegd, in tegenstelling tot gevederde eierleggers, broeden agamen zelf de eitjes niet uit.  Meer nog, na het leggen, kijken ze er eigenlijk niet meer naar om.  In gevangenschap kan het weghalen van de eitjes wel stress veroorzaken.  In het wild komen ze niet meer terug naar hun 'legsel' kijken, maar in de beperkte omgeving van een terrarium, komen ze er nog alle dagen voorbij.  Daarom moet het lijken of de eitjes er nog liggen, het gat waar zij heeft gegraven opnieuw mooi afgedekt en zij gaat er vanuit dat haar broedsel veilig is. En dat is het ook, alleen niet op de plek waar zij het verwacht.  Waarom we ze niet gewoon laten liggen?
Allereerst hebben de eitjes geen 'harde schaal' zoals bijvoorbeeld een kippenei.  Dat brengt met zich mee dat als er te vaak wordt 'overgelopen' de eitjes stuk gaan.  Daarenboven hangen de embryo's ook niet vast, ook hier weer in tegenstelling tot bijvoorbeeld in een kippenei.  Daardoor worden de vruchtjes van de ene naar de andere kant gesmeten in het eitje zodra een ei wordt omgedraaid. Ook niet al te goed voor de mini's.  En als laatste de temperatuur.  In het wild worden de eitjes op zo'n diepte begraven dat ze warm blijven doordat de zon de aarde heeft opgewarmd, maar dat ze ook niet afkoelen 's nachts als er geen zon is.  In een terrarium is dat niet mogelijk.  Met een temperatuurverschil van gemakkelijk twintig graden tussen dag en nacht, is het niet onlogisch dat de eitjes meestal niet uitkomen als je ze gewoon laat liggen.  Vandaar de broedstoof, constante temperatuur, constante luchtvochtigheid,... optimale omstandigheden voor de kleine diertjes...
En nu maar duimen dat er ook effectief een hagedisje uitkomt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten