zondag 21 februari 2016

Het trekt hier...

OSinds vorige week staan er in onze straat nieuwe verkeersborden, een waarschuwingsbord om te vragen voorzichtig te zijn voor de trekkende padden. Onbewust blijken wij dus veel meer dieren te huisvesten dat waar we erg in hadden. Hoewel we niet meteen overtuigd waren. Ondanks het speuren over de weg kwam er nog geen kikkervisje in zicht...

Voor de onwetenden onder ons, een amfibie houdt over het algemeen een winterslaap. Kikkers en padden graven zich in op het land onder bladeren of afvalhout of onder de grond en slapen de koude winter door. Inmiddels stijgen de temperaturen alweer en worden de diertjes wakker. Oogjes open gaan ze op wandel, of op spring, naar hun voortplantingspoel. Ze weten de weg van vorig jaar, algemeen genomen is het ook de plek waar ze uit het ei kwamen.
Niet het minst bewust van de gevaren van het verkeer, eindigt menig springding als platte pannenkoek....
Vandaar de initiatiefname van verscheidene natuurhulporganisaties om de diertjes bij te staan in hun oversteek.  Daarvoor kwamen er dus de verkeersborden, soms de schotten langs de slootkanten en ook ingegraven emmers aan de kant van de weg, vrijwilligers inspecteren elke avond de emmers en zetten de 'gevangen' diertjes veilig aan de andere kant van de weg af.

Gisterenavond hadden we eindelijk prijs.  De paddenrij kwam massaal voorbij.  De hele tuin zat vol!
Veel van de vrouwtjes komen al n heerschap tegen vooraleer ze bij de poel zijn, meneer klemt zich dan vast op haar rug en laat zich voeren. Ook daarbij valken al eens slachtoffers, mevrouw heeft immers ook net een winter niet gegeten!  Gelukkig zijn de mannetjes gewoonlijk maar half zo groot als de vrouwtjes.

Dit koppeltje hupte vrolijk over onze oprit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten