dinsdag 7 april 2015

De dierenarts

Doctor, I need a check up from the neck up...

Omdat we best met veel diertjes zijn intussen, komt de dierenarts al eens aan huis, vandaag was zo'n dag.  Behalve de dringende gevallen die in behandeling zijn, vragen we toch om eens rond te kijken naar de andere huisgenoten ook. De score van vandaag:

Bailey was eergisteren door  Boemer te grazen genomen en heeft nu een gepiercte lip.  Behalve dat ie zielig kijkt en een hoop extra aandacht nodig heeft is er niets aan de hand, er zijn geen tandjes geraakt en de wonde is al mooi aan het genezen.  Behalve misschien een deuk in zijn ego, zal hij er niet te veel aan over houden.
Zowel hij als Boy werden verder helemaal goed bevonden.



Lorry en Larry die in volle vervelling zitten zijn ook nog eens onder de loupe genomen.  Larry mocht vanaf nu ook mee in bad tot hij volledig is verveld.  Luipaardgekko's vervellen soms moeilijk, vooral aan de pootjes, en de vervellingsresten aan de teentjes zorgen er soms voor dat de bloedcirculatie daar wordt afgesneden, met afstervende teentjes tot gevolg.  We hebben er dus eentje bij die in de wellness mag zitten...  Lorry deed het helemaal goed, zijn staart is al voller, de wondes zelf zijn goed aan het genezen, en hij sterkt al een beetje aan.  Toch is hij nog niet helemaal uit de nood.  Als we nu zouden stoppen met zijn behandeling, zou hij net zo slecht af zijn als daarvoor.  Nog even volhouden dus, tot hij helemaal zijn levendige zelf is.  Maar als we kijken van waar hij komt, zijn we toch heel erg blij met de vooruitgang, en dan kan dat dagelijkse badje/zalfbeurtje er gemakkelijk bij.

De baardagamen hebben ook de testen allemaal met glans doorstaan, alleen had de dokter over Belinda wat minder goed nieuws.  Ze is heel erg oud en de kans is groot dat ze niet lang meer gaat leven.  Ze is wel gezond, maar blijkbaar zou het kunnen dat ze gaat stoppen met eten en dan stilletjes in slaap vallen.  
Gary had zich weer verstopt.  Om één of andere bizarre reden, laat ze zich nooit zien als de dierenarts er is.  Verder is ze meestal wel terug te vinden in het terrarium, maar met de dierenarts in de buurt houdt ze een grote verdwijntruuk.  We weten nog niet waar ze dan blijft...

En dan was het natuurlijk de beurt aan de gevederde vriendjes.
Arabelle en Arabeau moeten op dieet, en meteen de hele kromsnavelpopulatie met hen.  Ze eten te vet, en dat is aan hun ontlasting te zien die dan groenig kleurt in de plaats van mooi wit en zwart.  Het is ook niet zozeer te wijten aan het voer dat ze krijgen, dat is gevarieerd genoeg, maar wel aan het feit dat ze eruit kiezen wat zij graag eten, en de rest gewoon de grond op kegelen.  En dat is moeilijk te vermijden natuurlijk.  Daarom raadde de dierenarts ons aan om over te schakelen op pellets.  Daarbij zit alles in 1 brokje, en kunnen ze ook niet meer selectief schnabbelen.  Of ze't leuk gaan vinden is iets anders...
Kooka zag er prima uit, al was ook haar ontlasting aan de groene kant.  Zelfde verdict als de pruimkopparkieten, pellets, ze krijgt 'n maand om te wennen.  Kromsnavels zijn niet de gemakkelijkste eters, en een omschakeling in dieet is minder eenvoudig dan het op het eerste zicht lijkt.  Maar gezien het voor het goede doel is, zijn we er helemaal klaar voor.
Ook met Noukie was alles goed.  Al laat die zich meer horen dan zien.  Ze heeft ook de weg uit het hokje gevonden.  Ze ontsnapt langs de eetbakjes en gaat dan pertinent op de kooi van Kooka zitten. Maar Kooka laat zich ook niet doen.  Mooi om die twee bezig te zien.

Het meest bezorgd waren we natuurlijk om Maja.  En terecht, zo blijkt.  Ze ziet er niet goed uit.  Hoewel ze goed eet en drinkt was de dierenarts toch niet heel tevreden met haar conditie.  Haar pootjes klemmen niet goed rond haar stokje en daardoor kan ze niet blijven zitten.  Ze zitten vol vocht en ontsteking.  Bij oude papegaaien komt het wel meer voor, een soort artrose in dat geval, maar Maja is helemaal nog niet oud genoeg daarvoor.
Hij heeft bloed geprikt en we hebben boosters gekregen om onder haar eten te doen zodat ze wat zou opkikkeren.  Vingers gekruist en wachten op de bloedresultaten dan maar.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten