zondag 4 januari 2015

Anolis en gekko

Alan en Gary


Het gaat hard op het ogenblik. Vandaag zijn we Alan en Gary gaan halen. Ze wonen samen in 1 terrarium en stellen het goed. De eigenaars wilden liever visjes dan reptielen, en vonden Alan en Gary nogal saai.  Ze zijn natuurlijk heel moeilijk te hanteren en verstoppen zich liever dan zich veel te laten zien.  Alan is een mannelijke anolis wiens vrouwtje een paar maanden geleden is gestorven.  Hij is nog in rouw en hult zich daarom in een somber grijs.  Anolissen kunnen van kleur veranderen, niet zo spectaculair dan bijvoorbeeld een kameleon maar toch genoeg om Alan af en toe kwijt te zijn omdat je naar een verkeerde kleur aan het zoeken bent. Verder heeft een anolis ook hechtlamellen aan de teentjes, net zoals de meeste gekko soorten en nageltjes, dat maakt hem een beetje een 'all terrain' reptiel.  Alan is gezond en eet goed, zolang hij vriendjes blijft met Gary mag hij in het oerwoud blijven wonen.



Gary is een gestreepte daggekko, of Phelsuma Lineata voor de klassiek geschoolden onder ons.  Hij eet voornamelijk fruit en is een echte zoetklauw.  Ondanks de naamgeving is Gary naar alle waarschijnlijkheid een dame. Gezien gekko's heel erg moeilijk te hanteren zijn (door hun gevoelige huid raken ze al gewond van aanraking alleen) is het geslacht alleen maar te bepalen doorheen het glas van het terrarium als Gary zich tegen de wand heeft gehecht met zijn kleefpootjes.


Waarschijnlijk is ook het verschil in geslacht de reden waarom deze twee kleine diertjes samen kunnen blijven zitten zonder vechten.  Het is meestal niet verstandig om verschillende soorten reptielen samen te houden, niet alleen om vechten te voorkomen, maar ook omdat de eisen qua habitat wel eens grondig kunnen verschillen.  Een uitzondering dus dat dit goed gaat, en een lust voor het oog om ze bezig te zien, helemaal niet saai, ons televisietoestel staat zo goed als buiten dienst intussen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten