maandag 2 februari 2015

Sjildpaddensoehoep

Sjanien, Sjalotte en Sjanneke èèèn Sjaach en Sjefke

Onder het motto een schildpad komt nooit alleen, of wat dan ook, waren we vandaag weer op pad om een 'paar' schildpadden op te halen.  Aangekomen bij een jongeheer die midden in de verbouwingen zat en met een paar schildpadden waar hij geen tijd meer voor had.  Er zaten drie grote dames in een box en twee kleintjes in een ander doosje.  Gezien de temperatuur tegen het vriezen aan zat, hebben we alles maar snel ingeladen een mee naar huis genomen.
Thuis aangekomen de diertjes aan een grondig onderzoek onderworpen.
De drie grote schildpadden bleken drie dames te zijn, alledrie van de trachemys soort (geelbuik, geelwang - roodwang), wat goed uitkomt voor Sjon, nu heeft hij in één klap zijn harem klaar.  Hoewel de dames allemaal groter zijn dan hij is, komen ze best goed overeen.  De kou en het gebrek aan UV licht heeft de dames spijtig genoeg niet veel goeds opgeleverd.  Ze hebben alledrie duidelijk last van een ontstoken huid, ogen en schild.  Daarnaast duidt de reutelende ademhaling erop dat ze waarschijnlijk ook nog eens een longonsteking hebben.  De nodige afspraken bij de dierenarts staan al in de agenda...

De twee kleine schildpadjes hebben we meteen Sjaach en Sjefke gedoopt.  Sjaach is een zaagrugschildpad, hij heeft grappig geel omrande ogen en een prachtige tekening op zijn buik.  Sjefke is dan weer een geelbuikje.  En een heel erg kleintje nog, hij kan nooit ouder dan een maand of twee zijn.  Voor hem is de koude het ergst geweest en hij wil bijgevolg ook niet eten.  We gaan hem aankomende week goed in het oog moeten houden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten