zondag 1 februari 2015

Axolotl

Alex


Een vriendelijke dame was heel erg geïnteresseert in de waterslakjes die wij in onze aquaria houden en wilde graag wat van die diertjes ruilen voor een axolotl.  Natuurlijk was de interesse meteen gewekt.  Een axolotl is een niet zo alledaags diertje en ook heel erg interessant.  Het gaat 'm om een watersalamander die nooit door zijn metamorfose gaat.  Of toch in 99% van de gevallen niet.  Diegenen die het wel doen, leven niet erg lang meer daarna. Hij spendeert zijn hele leven in het water en hoewel hij voorzien is van pootjes, loopt hij er niet mee.  Hij gebruikt ze voornamelijk om te zwemmen en te drijven.

Het meest opvallende aan deze diertjes zijn waarschijnlijk de waaiervormige externe kieuwen waarmee ze zuurstof onttrekken aan het water.  Bij de witte variant (zoals Alex) zijn die opvallend rood.  Af en toe flapt hij ze op en neer om meer zuurstof uit het water te halen.  Toch kan hij ook lucht komen happen.  De longen zijn niet helemaal ontwikkelt, maar om wat extra lucht te halen, komt hij wel bovendrijven.  Dit is vooral handig om in drassig water toch nog voldoende te kunnen ademen.
Alex heeft het niet graag warm.  Ideaal is een graad of 16°C en zeker niet meer dan 25°C want dan gaan ze in stress en dat kan een hartaanval tot gevolg hebben.  Verder eet hij graag uit de hand.  Het wordt afgeraden, maar Alex is een sociale axolotl die graag gevoed wordt.  Als het echt moet zoekt hij het wel op de bodem ook, maar als hij mag kiezen, het liefst uit de hand. Meneer wordt graag op zijn wenken bediend...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten