maandag 23 maart 2015

Luipaardgekko's

Larry en Lorry (1)


Luipaardgekko
We werden gecontacteerd om een koppeltje luipaardgekko's op te vangen.  De diertjes leefden al twee jaar vreedzaam samen maar wegens tijdsgebrek hadden ze nu een andere thuis nodig.  Er was er eentje die wat slecht aan het vervellen was, aldus de eigenaar, ondanks zalf en wat nog was er niet echt beterschap.  Integendeel, het diertje verzwakte zienderogen en vermagerde met de dag.

Thuisgekomen was het vrij snel duidelijk wat er aan de hand was.  Het ging hier helemaal niet om een koppeltje, dit waren twee heren.  Gezien luipaardgekko's nogal territoriaal aangelegd zijn, was hier een ware slachting aan de gang.  Het gezonde mannetje terroriseerde het zwakkere kereltje en zorgde ervoor dat hij niet kon eten.  Een kort onderzoek toonde volgende zichtbare kwetsuren aan:
  • rechteroogje volledig toe met vervellingsresten op ooglid tot aan de neus
  • rechts voorpootje lelijk toegetakeld met een ringvormige striem boven het gewricht
  • verschillende teentjes gebroken of simpelweg verdwenen
  • in de staart verschillende bijt en scheurwonden
  • linkeroogje maar half open en vol zand
  • de resterende teentjes met veel vervellingsresten 
  • volledig uitgedroogd
We hebben hem meteen een uurtje op vochtige doekjes gezet die gedrenkt waren in een mengsel van elektrolyten en vloeibare kalk. Na dat uurtje was hij bijna verdubbeld in omvang door al het vocht dat hij opgenomen had. 
Intussen moesten de heren natuurlijk ook een apart verblijf toegewezen krijgen. Het viel niet te riskeren om ze weer bij elkaar te zetten. Tot middernacht gewerkt om elk zijn eigen bakje te bezorgen en dan een bange nacht tegemoet en hopen dat het zwakke diertje in de ochtend er nog zal zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten